A csodálatos immunrendszer támogatásának természetes útja

A csodálatos immunrendszer támogatásának természetes útja

Immunrendszerünk minden nap óriási munkát végez annak érdekében, hogy megvédjen bennünket a kórokozóktól. Mindezt olyan hatékonyan végzi, hogy észre sem vesszük a működését.

Amikor jól érezzük magunkat, nem sokat törődünk azzal, hogy mit csinál az immunrendszerünk a holisztikus egyensúly fenntartása érdekében. De mi történne velünk, ha nem lenne immunrendszerünk? Nagyon ritkán előfordul, hogy egy gyermek úgy születik, hogy nincs immunrendszere. Ez a súlyos, többnyire öröklődő betegség genetikai ártalom következtében lép fel. Az immunsejtek számbeli és/vagy funkcionális csökkenése génhiba (mutáció) következménye. Azok a csecsemők, akik ilyen immunhiányos állapotban születnek, a kórokozókkal szemben semmilyen védelemmel nem rendelkeznek, nem úgy, mint az egészséges kisbabák.

Kórokozók alatt mindazokat a fertőző mikroorganizmusokat, például vírusokat, baktériumokat és

gombákat értjük, amelyek megbetegíthetnek minket.

Hogyan működik az immunrendszer?

Testünket elképesztően sok sejt építi fel, melyek mindegyike ellátja saját külön feladatát. Az immunrendszer is többféle különleges képességű sejtből áll. Ezeket a sejteket nevezzük immunsejteknek.

Vérünk a számtalan vörösvértest (eritrocita) mellett még fehérvérsejteket (leukocitákat) is tartalmaz.

Ezek a fehérvérsejtek azok, amelyek az immunrendszer részeként működnek. A fehérvérsejtek bárhol megtalálhatók a szervezetünkben, ott is, ahol testünk a külvilággal érintkezik, mint például a szájban, orrban és a bőrben. Bőrünk az elsődleges védelmi vonal, itt a fehérvérsejtek azonnal elpusztítanak minden betolakodót.

Az immunsejtek a csontvelő őssejtjeiből keletkeznek, ezek az úgynevezett B-sejtek, amelyek érési folyamata is ebben a szervben történik. Szintén a csontvelőben képződnek a T-sejtek, viszont ezek érési folyamata eltér az előzőektől. A szív közelében található különleges szervünk, a csecsemőmirigy (tímusz) a immunsejtek érésének másik helyszíne, innen származik az elnevezésük is, a szerv latin neve alapján T-sejteknek hívjuk őket. A frissen készült és az érési folyamaton átesett immunsejtek a csontvelőből, valamint a csecsemőmirigyből a vérerek útján a testbe vándorolnak

Hol van a testünkben az immunrendszer?

Mivel vérünk a vérkeringéssel a test minden részébe eljut, így a fehérvérsejtek, tehát az immunsejtek

is mindenütt megtalálhatók. Ezért az immunrendszer mindenhol jelen van a testünkben. Különösen sok immunsejt található a lépben és a nyirokcsomókban, fertőzés esetén innen kezdi meg harcát az immunrendszer.

Kik a harcosok?

Csodálatos immunrendszerünk számtalan sejtje a mi egészségünk védelmében veszi fel a harcot a betolakodó, fertőző mikroorganizmusok ellen. Sokan vannak a harcosok, ismerkedjünk meg néhányukkal.

Neutrofilek

Ezek a fehérvérsejtek mindig jelen vannak a vérben. Ha megsérülünk, például felszakad a bőrünk, akkor a sérülés helyén könnyen bejuthatnak a kórokozók a szervezetünkbe. A neutrofilek viszont azonnal reagálnak a történésre és a sérülés helyére vándorolnak, hogy elpusztítsák a betolakodókat.

Makrofágok

A fehérvérsejtek másik csoportját képezik a makrofágok, ők a falósejtek. Úgy pusztítanak, hogy szó szerint felfalják a kórokozókat. Megtalálhatók a tüdőben, a májban, a bélrendszerben, a bőrben.

Limfociták

A fehérvérsejtek családján belül a legkisebb sejtek. A limfocitákból többféle létezik, mindegyiknek saját, meghatározott feladata van. Ezek a B-sejtek, a T-sejtek és a dendritikus sejtek.

B-limfociták = B-sejtek: ők a „fegyver” készítők. A B-sejtek termelik az antitesteket, amelyek a kórokozókhoz tapadva, elősegítik, hogy az immunrendszer elpusztíthassa azokat.

Segítő T-sejtek: elősegítik a B-sejtek antitest-termelését, valamint a makrofágok hatékonyabb működését.

Ölő T-sejtek: ők a terminátorok. Elintéznek minden vírussal fertőzött sejtet.

Dendritikus sejtek: A sejt onnan kapta a nevét, hogy sok nyúlványával ágas-bogas fára emlékeztet (a dendron görögül fát jelent). A dendritikus sejtek a segítő T-sejtek közreműködésével felismerik, hogy milyen kórokozóról van szó és hogyan lehet ellene a legjobban védekezni.

Mik azok a citokinek?

Tudjuk, hogy a különböző fehérvérsejtek a test különböző pontjain vannak jelen nagyobb számban (lép

és nyirokcsomók), és bár feladataik eltérőek, mégis szorosan együttműködnek a szervezet védelmezésében, a holisztikus egyensúly fenntartásában.

Az immunsejtek sokféle molekulát igénybe vesznek az információcseréhez, miközben folyamatosan járőröznek a testünkben. Kommunikációjukban általánosan használt molekulák a citokinek. A citokinek lehetővé teszik az információ továbbítását még az egymástól nagy távolságra levő immunsejtek között is.

A citokin molekulák a hírvivők az immunsejtek között.

Hogy viseli immunrendszerünk a folyamatos kihívásokat?

Az egészséges, aktív immunrendszer megküzd a napi kihívásokkal.

De hogyan?

A nyiroksejtek (B-és T-limfociták) aránya eltérő a különböző szervekben. Ezek a sejtek, a normális működésük kapcsán, naponta óriási számban és változatosságban keletkeznek és pusztulnak el. Ez teszi lehetővé a szinte percről-percre változó környezeti hatásokhoz és igényekhez való alkalmazkodást.

Hogyan segítsd immunrendszered aktivitását?

Csodálatos immunrendszerünk minden nap nagy precizitással, fáradhatatlanul dolgozik egészségünk védelme érdekében.

Mivel tudjuk támogatni óriási munkájában?

 • Kiegyensúlyozott, változatos táplálkozással
 • Megfelelő folyadékbevitellel
 • Rendszeres testmozgással
 • Mozgás/pihenés, alvás/ébrenlét optimális idejének megválasztásával
 • A lelki egyensúly megteremtésével

Mire figyelj az étrended összeállításakor?

 • Kerüld a feldolgozott, adalékanyagoktól roskadozó élelmiszereket
 • Törekedj a nyers gyümölcs- és zöldségfélékben gazdag étrended összeállítására, figyelj az emészthetetlen rostok fogyasztására is (prebiotikumok)
 • Gondolj az optimális mennyiségű fehérje bevitelre, részesítsd előnyben a fermentált tejtermékeket (natúr joghurt, kefir), a fehér húsokat, halakat
 • Zsírbevitel: étrended többszörösen telítetlen zsírsavakat tartalmazzon, mint például a hidegen sajtolt növényi olajok, omega 3, 6 zsírsavak
 • Táplálékod megfelelő mennyiségben tartalmazzon mind zsírban, mind vízben oldódó vitaminokat, legyen elegendő az ásványi anyag/nyomelem koncentráció.

A tápcsatorna egészségének megőrzéséhez elengedhetetlen az egészséges táplálkozás, amely a mikrobiom egyensúlyának feltétele.

Mit tegyél még, hogy jól legyél?

 • Erősítsd a stresszmegoldási képességed – adaptogén gyógynövények, mint például ashwagandha, tulsi
 • Élj a lecsendesítési technikákkal: meditáció, jóga, légzőgyakorlatok, zeneterápia, kapcsolat a természettel, támogató családi/baráti beszélgetések
 • Egyéb stresszkezelési technikák: sport, fitoterápia, aromaterápia

Immunitást aktiváló technikák

Számtalan lehetőség adódik immunrendszerünk támogatására, biztos te is ismersz jó párat.

Néhány javaslat:

 1. Kiegyensúlyozott étrend/elegendő folyadék bevitel:
  • Bio-/ökológiai termelésből származó élelmiszerek fogyasztása
  • Gyulladáskeltők (kazein, glutén) kerülése.
 1. Természeti kincseink ismételt „felfedezése”:
  echinacea, csipkebogyó, ginzeng, kakukkfű, körömvirág, kurkuma, gyömbér, cékla, aloe vera, fokhagyma, petrezselyem, rozmaring, édesgyökér, sáfrány és még számtalan lehetőség kínálkozik.
 2. Homeopátia: Echinacea, Thymuline, és egyéb, személyre szabott szerek
 3. Apiterápia: propolisz, méhpempő
 4. Népi gyógyászat méregtelenítő technikái közül például: böjt, köpöly, izzasztás
 5. Étrend-kiegészítők: csak óvatosan!
  Fontos termékválasztási szempont kellene, hogy legyen a biológiai hasznosulás ismerete!
 6. Lelki egyensúly megteremtése: pozitív gondolkodás, baráti-társasági kapcsolatok, család fontossága, hobbi, csoportos lelki gyakorlatok, elvonulások, mentális-lelki egyensúly megteremtését szolgáló táborok
 7. Egyéni ötletek. – Légy kreatív.

Útravaló

„Nincs semmi, amit a természet ne mutatna meg,  és a jelekkel megismerhetjük, ami a megjelöltben rejtve van.”
(Paracelsus)

 

Dr. Bártfai Katalin
Gyógyszerész-természetgyógyász
Életmódtanácsadó-és terapeuta
Bioenergetikus
Ayurvédikus babamasszázs oktató

Mobil: +36 30 922 8990
Facebook »