Tényleg alattomos gyilkos? – A „sunyi” magas vérnyomás

Tényleg alattomos gyilkos? – A „sunyi” magas vérnyomás

Nem fáj semmim, jól érzem magam, akkor baj nem lehet – gondolják sokan. Vagy mégis?

Kezdetben nem okoz problémát, észrevétlenül tevékenykedik. Lopakodva, csendben teszi tönkre

az emberi szervezetet. Ő a „néma gyilkos”. Ezeket lehet hallani, olvasni korunk népbetegségéről,

a magas vérnyomásról. Valóban alattomosan, sunyin tör az életünkre? A kérdés megválaszolása előtt nézzük meg, mi történik a testünkben.

Mi a vérnyomás?

A szív az oxigénben és tápanyagokban gazdag vért a verőereken (artériákon) keresztül pumpálja a szövetekhez. E munka révén, az erek falára belülről gyakorolt feszítő nyomás a vérnyomás, ami a keringés elengedhetetlen feltétele. A vérnyomás nagysága meghatározható, értéke mérhető.

Mit jelentenek a vérnyomás értékek? 

A vérnyomás értékét a szív által pumpált vérmennyiség, valamint az artériáknak a véráramlással szembeni ellenállása határozza meg. Két mérőszámmal írjuk le; az első a szív összehúzódásakor, a vér kipumpálásakor az erekben uralkodó nyomást mutatja, amit szisztolés értéknek nevezünk és ez mindig magasabb, a második, a diasztolés, az úgynevezett „per érték” pedig a szív elernyedésekor mért nyomást jelzi. Egyszerűen fogalmazva a szisztolés és diasztolés értékek az artériákban keringő vér nyomásának maximum és minimum értékei. A nyomás egyik elfogadott mértékegysége a higanymilliméter (Hgmm).

A Magyar Hypertonia Társaság átdolgozott szakmai irányelvében meghatározza a normális és kóros vérnyomás-kategóriákat.

Ez alapján:

 • Optimális vérnyomás: 120/80 Hgmm alatt (a szisztolés 120 Hgmm és a diasztolés 80 Hgmm alatt van)
 • Normális vérnyomás: 130/85 Hgmm alatt
 • Emelkedett-normális:130-139 Hgmm szisztolés és/vagy 85-89 Hgmm közötti diasztolés értékek

Magas vérnyomás (hipertonia): ha tartósan a szisztolés 140 Hgmm vagy magasabb és/vagy a diasztolés 90 Hgmm vagy magasabb értéket mutat. A kategórián belül, az értékektől függően, több fokozatot különböztetünk meg, amelyeknek többek között a kezelés szempontjából van jelentősége.

Mi a magas vérnyomás?

A vér, szív által történő keringetése egy zárt rendszerben történik, ennek értelmében, ha az erek nem tágulnak kellő mértékben, akkor a szívnek többletmunkát kell végeznie, erősebben kell pumpálnia, hogy az oxigénben és tápanyagokban gazdag vér eljusson a test szöveteibe. Ezáltal emelkedik a vérnyomás és hamarabb elfárad a szív. Nem csak az erek állapota, esetenkénti meszesedése vagy megvastagodása állhat a kóros vérnyomás érték hátterében, hanem a szívizom nem kielégítő összehúzódó képessége, valamint a vesék nem megfelelő működése.

A vérnyomás nem egy állandó érték, hanem normálisan is folyamatosan ingadozik. Ennek számtalan oka van, mint például az aktuális idegállapot, a mozgás, a táplálkozás, a folyadékbevitel, de hatással van rá az időjárás, az alvás minősége, betegségek, egyebek.

Az európai irányelv ma a magas vérnyomást (hipertoniát) 140/90 Hgmm vagy a fölötti értékben határozza meg.

Milyen tünetek hívhatják fel a figyelmet a magas vérnyomásra?

A magas vérnyomás csak látszólag tünetmentes, mert, ha figyelünk testünk jelzéseire, akkor a

 • fejfájás
 • szédülés, esetleg csak egy rövid egyensúlyvesztés
 • reszketés
 • fülzúgás
 • orrvérzés
 • látászavarok
 • arc kipirosodása
 • heves szívdobogás
 • hidegérzet
 • ingerlékenység
 • nehéz légzés
 • fáradékonyság,

amelyek számtalan betegség kísérő tünetei is lehetnek, viszont indokolttá tehetik az egyidejű vérnyomásmérést.

A fejfájásnak sokféle megjelenési formája ismert, többek között lehet: lüktető, hasogató, szaggató, tompa, abroncsszerű, kalapáló, és jelentkezhet homlok-, tarkó-, halánték tájon vagy az egyik szemzugból kiindulva átível a fejtetőn. Ezeket a módozatokat a komplementer (orvoslást kiegészítő) medicina mind figyelembe veszi és ennek alapján történik a személyre szabott kezelés.

Az enyhébb tüneteket az emberek többsége figyelmen kívül hagyja, csak amikor a test erőteljesebben jelez, akkor eszmélnek rá, hogy ezekkel foglalkozni kellene. Gyakran akkor derül fény a magas vérnyomásra, amikor annak következményeként szív-érrendszeri (kardiovaszkuláris), vese vagy egyéb szervi elváltozások jelentkeznek. A magas vérnyomás tehát nem alattomosan, nem sunyin húzódik meg a háttérben, hanem bőven vannak már akkor jelei, amikor az emberek java része még nem foglalkozik az  enyhe tünetekkel.

Mi a „fehérköpeny szindróma”?

Tényleg magasabb értéket mér a rendelőben az orvos, mint, amit otthon magunk mérünk?

Az orvosi rendelőbe belépve sok embernél a stressz miatt megemelkedik a vérnyomás. Ez egy ördögi kör, mert akinél ez egyszer jelentkezett, nagyon valószínű, hogy legközelebb, szinte már a rendelő küszöbét átlépve megismétlődik. Viszont érdemes óvatosan bánni a „fehérköpeny szindrómával”,            csak akkor szabad kimondani a diagnózist, ha az otthon mért vérnyomás értékek igazolhatóan a normál tartományban vannak.

Jól oldhatja a feszültséget, a rendelői stresszt az orvos kiegyensúlyozott személye, a betegéhez való empatikus hozzáállása és a páciensre figyelő, megnyugtató, kedves beszélgetés.

Kell-e mérnem otthon a vérnyomásom?

Igen. Magas vérnyomás esetén különösen javasolt a rendszeres önvérnyomás mérés, mert egyrészt aktívan bevonja a beteget saját betegsége ellátásába, másrészt hatékonyan segíti a terápiát. Érdemes naplót vezetni.

Az időszakosan elvégzett mérés fontos visszajelzést ad a szervezet állapotáról azoknak is, akiknél nem diagnosztizálták a betegséget.

Mire figyeljek a mérés során?

 • Felkari (nem csuklón, nem okostelefonon mérő) mandzsettával ellátott, megbízható, validált készülékkel történjen a mérés
 • Megfelelő méretű legyen a felkari mandzsetta: felfújható része a felkar körfogatának minimum 80 %-át fedje le és szélessége a felkar-körfogat 40%-a legyen,
 • A nem ideális méretű mandzsetta használata kb. +/- 10-15 Hgmm eltérést jelenthet, nagyobb madzsettával a valósnál alacsonyabb, kisebbel magasabb értéket mérhetünk
 • Fontos a testhelyzet: ülve, hátat megtámasztva, lábakat nem keresztezve, alkar megtámasztva úgy, hogy a felkar a szív magasságába kerüljön
 • A mandzsettát a ruhátlan felkar közepére helyezzük úgy, hogy az alsó széle pár centiméterrel a könyökhajlat felett legyen
 • Nyugodt körülmények biztosítása mérés alatt és minimum 5 perccel előtte: nincs mozgás, beszéd tv-nézés stb.
 • Tilos koffein- és alkohol tartalmú italok fogyasztása a mérést megelőző minimum 30 percben
 • Javasolt minimum 2 mérést végezni, 1 perc különbséggel és átlagolni az eredményeket
 • Érdemes feljegyezni a mért értékeket az időpontok feltüntetésével (vérnyomás napló, telefonos applikáció)

Miért fontos a normális vérnyomás beállítása?

Egészségünk, holisztikus egyensúlyunk megőrzésének alapfeltétele a normális vérnyomás.

A magas vérnyomás számtalan szerv működésében okoz zavart, többek között növeli a stroke, a szívinfarktus, a veseelégtelenség kockázatát, de szerepe van a cukorbetegség, a magas koleszterinszint és egyéb, az erek működését befolyásoló elváltozásoknál is.

Mit tegyek a folyamatos nagyfeszültség ellen?

Aktívan vegyél részt egészségi állapotod irányításában.

Mit jelent ez?

A szív-és érrendszeri elváltozások kialakulásának jelentős része megelőzhető a tudatosan megválasztott helyes életmóddal. Az életviteli tényezők közül az egészséges táplálkozásé a főszerep, viszont fontos a megfelelő mennyiségű és minőségű folyadékbevitel, a rendszeres testmozgás, a pihenés/relaxáció, a

stresszkezelési technikák ismerete, az alvás/ébrenlét optimális idejének megválasztása, valamint a káros szenvedélyek mellőzése.

Az egészséges táplálkozás szerves része a megfontolt bevásárlás, a gondosan megválasztott bio-élelmiszerek fogyasztása, a feldolgozott, adalékanyagoktól roskadozó élelmi anyagok kerülése.

Holisztikus egyensúlyunk megőrzéséhez elengedhetetlen az egészséges táplálkozás.

Számos, különböző hatásmechanizmus szerint működő vérnyomáscsökkentő gyógyszer áll rendelkezésre, amelyek jelentős része vényköteles, tehát az orvosi rendelő felkeresése elengedhetetlen.

A nem recepthez kötött vérnyomásra ható étrend-kiegészítők skálája is igen széles, azonban óvatosan bánjunk ezekkel a készítményekkel. A termékválasztás előtt elengedhetetlen a hatóanyagok biohasznosulásának ismerete.

Természeti kincseink, a gyógynövények is jelentős segítséget tudnak nyújtani a normális vérnyomás megteremtéséhez, mint például a vízhajtó hatású és ezáltal a vérnyomást csökkentő csalán, a boróka, a mezei zsurló, az aranyvessző, a ziliz, stb.

A komplementer (orvoslást kiegészítő) medicina eszköztára szintén számos lehetőséget kínál az optimális vérnyomás értékek kialakításához.

Recept

Tudjuk, hogy egészségünk megőrzéséhez elengedhetetlen az egészséges táplálkozás.

A magnéziumban gazdag táplálékok csökkentik az izomgörcsöket, az idegi feszültséget, jótékony hatást gyakorolnak a szívizomra és az érrendszerre, hatékonyan képesek csökkenteni a magas vérnyomást.

Egyik ilyen kiváló magnéziumforrás a hajdina, amely gazdagon tartalmaz még vasat, cinket és a benne lévő molibdén szintén segíti a csontok egészséges felépítését. Magas komplex B-vitamin tartalma miatt támogatja a májműködést, optimalizálja a vércukor szintet, így cukorbetegek is fogyaszthatják. Kiváló minőségű fehérjéket tartalmaz, ezért a vegetáriánusok és vegánok is előnyben részesítik táplálkozásuk során.

Az értékes hajdina felhasználására sokféle lehetőség kínálkozik,íme egy recept.

Zöldséges hajdina

Hozzávalók 4 személyre:

 • 200 g hajdina
 • 180 g cukkini
 • 180 g sárgarépa
 • 180 g csiperke gomba
 • olaj, só, bors

Elkészítés:

A hajdinát dupla mennyiségű sós vízben megfőzzük.

A zöldségeket megtisztítjuk és felszeleteljük, majd kevés olajon megpároljuk.

Végül a hajdinával összeforgatjuk és ízesítjük.

Natúr húsok mellé vagy önmagában is fogyaszthatjuk. Készíthetjük igény szerint más zöldséggel is.

1 adag tartalmaz:

Energia: 278 kcal, Fehérje: 9 g, Zsír: 7 g, Szénhidrát: 43 g

Forrás: Magyar Hypertonia Társaság

Útravaló

Rendszeresen bővítsük tudásunkat az egészséges, kiegyensúlyozott életmódról, tartsuk naprakészen ismereteinket és legyünk tudatosak, hogy boldog, egészséges, hosszú életet élhessünk.

„Testünk a kert, akaratunk a kertész. (Shakespeare)

 

Dr. Bártfai Katalin
Gyógyszerész-természetgyógyász
Életmódtanácsadó-és terapeuta
Bioenergetikus
Ayurvédikus babamasszázs oktató

Mobil: +36 30 922 8990
Facebook »