A céklát nem csak a csodás íze, hanem az egészségre gyakorolt jótékony hatása miatt is kedveli az emberiség.
Honnan származik a cékla?
A cékla, más néven céklarépa története több ezer évre nyúlik vissza.
Már i.e. 3000-ben ismerték ezt a Földközi-tenger környékén őshonos salátanövényt. Szívesen fogyasztották az ókori görögök, akik áldozati szerként is használták, de a rómaiak sem vetették meg a céklát.
Európában, mire megszilárdult a kereszténység, a céklát már gyakorlatilag az egész kontinensen ismerték. Termesztését Nagy Károly még külön rendeletben tette kötelezővé a Germán Birodalomban.
Magyarországon a 17. században vált ismertté, a vörös, fehér és sárga változatát is leírták.
A valódi népszerűséget a 19. és a 20. század hozta meg számára.
Napjainkban hazánkban leggyakrabban a vörös gumójú fajtákat termesztik, de találunk aranysárga, fehér és csíkos répatestű céklákat is.
Mi van benne?
A cékla tele van antioxidánsokkal, amelyek védik a sejteket a szabad gyökök támadásától.
A kis gumó és a levelei számos, a szervezet számára nélkülözhetetlen ásványi anyagot, nyomelemet rejtenek magukban, így többek között található bennük: vas, kalcium, magnézium, kálium, szilícium, réz, cink, mangán, kobalt, króm, nikkel és tartalmaznak még jódot és ként is.
A cékla kiváló vitaminforrás, képviselteti magát szinte a komplex B-vitamin család: B1-, B2-, B6-,
B-12, folsav, niacin, biotin, és jelentős a C-vitamin tartalma is. Ezek a vitaminok, ásványi anyagok és mikroelemek nélkülözhetetlenek többek között a haj, a körmök és az idegrendszer számára.
A benne lévő nagy mennyiségű cukor– és pektin ugyancsak jótékonyan hat a szervezetre, védik az erek falait.
A hagyományos cékla jelentős mennyiségben vörös színanyagot, betacianint tartalmaz, amelyről a kutatások bebizonyították tumor-ellenes hatását.
A cékla élettani hatásai
A köztudatban a nitrátok – az arzén elemhez hasonlóan – erősen mérgező vegyületként szerepelnek. Leginkább az ivóvíz nitrát tartalmától félnek az emberek. A talajba nagy mennyiségben a nitrátok emberi tevékenység (műtrágyázás, nem megfelelő állattenyésztés, szennyvíz-szikkasztás) során kerülnek. A vízrendszerek magas nitrát tartalmának elsődleges forrása az intenzíven műtrágyázott területekről származó talaj felszínén elfolyó vizek. Napjainkban a korszerű víztisztító rendszereknek köszönhetően nitrátoktól mentesített ivóvizek kerülhetnek az asztalainkra.
Azt viszont kevesen tudják, hogy miért is jók nekünk a nitrátok?
A leginkább zöldségekkel elfogyasztott nitrátokból szervezetünk nitrogén-monoxidot állít elő, amely testünk számos élettani folyamatát szabályozza. Az erek simaizmainak ellazítása révén tágítja az ereket, ezáltal kitüntetett szerepe van az egészséges szív-és érrendszer fenntartásában, a szívkoszorúér megbetegedések megelőzésében, a krónikus, pangásos szívelégtelenség kivédésében. Javítja az agyi vérkeringést, fontos neurotranszmitter (ingerület átvivő anyag), kiegyensúlyozott légzést biztosít, fokozza a sportteljesítményt. Optimalizálja az immunrendszer működését.
Mindezek felfedezését 1998-ban Nobel-díjjal jutalmazták.
Ha elegendő tudással rendelkezünk a nitrátokról, akkor már nem állunk be a sorba és nem közellenségként tekintünk ezekre a kiváló vegyületekre, hanem olyan jó barátokra, amelyek kiegyensúlyozott, egészséges életünk fennmaradását szolgálják.
Nézzük a kis vörös gumó jótékony hatásait:
- Nitrátban gazdag, ezért hatásos vérnyomáscsökkentő szer, hiszen tágítja az ereket, így növeli azok átmérőjét
- Csökkenti a szív- és érrendszeri (kardiovaszkuláris) megbetegedések kialakulásának esélyét (stroke, szívinfarktus)
- Csökkenti a koleszterinszintet
- Szilícium-dioxid tartalma miatt segíti a kalcium beépülését, ezáltal csökkenti a csontritkulás kialakulását
- Gátolja a rákos sejtek szaporodását, alkalmas daganatos betegségek megelőzésére
- Vérképző, a szervezet számára jól hasznosuló formulában tartalmazza a vasat
- Szabályozza a sav-bázis egyensúlyt
- Jelentősen támogatja a máj méregtelenítő, tisztító folyamatait, „kisepregeti” a vastagbélből és a májból a toxinokat
- Lassítja az időskori demenciát
- Segít a stressz kezelésében
Gyógyászati felhasználása
- Hatékony segítséget nyújt vérszegénység esetén
- Erőteljesen támogatja az immunrendszer munkáját
- Segíti a máj méregtelenítő folyamatait, hígítja az epét, ezáltal javítja annak elfolyását és így csökkenti a máj terhelését
- Csökkenti a vérnyomást
- Javítja a végtagi keringést
- Segít megőrizni a bél-mikrobiom egyensúlyi állapotát
- Csökkenti a daganatos elváltozások kialakulásának esélyét
- Javítja a sejtek anyagcsere folyamatait, ezáltal hatékonyabbá teszi az izommunkát és erősíti az állóképességet, amely sportolóknál különösen fontos, és ami a lényeg: nem doppingszer
- Optimalizálja a vércukor szintet
- Segíti a fogyást
- Folsav tartalma miatt várandósoknak kifejezetten javasolt, a magzati károsodások kivédésére
Lélektani hatása
A triptofán nevű esszenciális aminosavból, – amely megtalálható a céklában – állítja elő szervezetünk a szerotonint, ami az idegsejtek közötti jelátvitelt biztosítja. A szerotonin a test minden részére hatással van, az érzelmektől a motoros funkciókig. Stabilizálja a hangulatot, segíti az alvást, szabályozza az emésztést és a bélműködést, szerepe van a testi – lelki – mentális egyensúly fenntartásában.
Hozzájárul a boldog, nyugodt, koncentrált, érzelmileg stabil élethez.
Mire figyelj, ha céklát eszel?
A cékla ritkán, de érzékeny embereknél kiválthat allergiás reakciókat.
A benne lévő fruktán hasi görcsöket, puffadást, hasmenést okozhat.
Mi az a fruktán?
A fruktán egy élelmi rost, amely leginkább a gabonafélékben (árpa, rozs, búza, tönkölybúza) található, de a céklán túl jelen van az articsókában, a fokhagymában, újhagymában és az almában is.
Ne ijedj meg, a cékla rózsaszínre festheti a vizeletet, ez normális.
Fontos! Aki hajlamos a vesekőképződésre vagy már volt kalcium-oxalát összetételű veseköve, annak a cékla, a magas oxalát tartalma miatt nem javasolt!
Felhasználási javaslat
A céklát számtalan módon fogyaszthatjuk. A vitaminok, az értékes tápanyagok változatlan formában történő megőrzése érdekében legjobb nyersen, a tisztított gumót és/vagy a leveleit önmagában vagy köretnek, salátának elkészítve fogyasztani, de az ízletes püré, céklakrémleves, céklachips is változatossá teszi étrendünket.
Banán, narancs, sárgarépa és az ideillő fűszerek hozzáadásával kiváló turmixot varázsolhatunk belőle.
A nagy nyári melegben jólesik egy adag cékla-fagylalt.
Daganatos betegeknek: sárgarépa+cékla+alma kipréselt leve, reggel éhgyomorra 1.5 dl, kúraszerűen.
A „sepregető” kis vörös csodálatos munkát végez egészségünk, holisztikus egyensúlyunk megőrzése érdekében.