A „sepregető” kis vörös – a cékla gyógyító ereje

A „sepregető” kis vörös – a cékla gyógyító ereje

A céklát nem csak a csodás íze, hanem az egészségre gyakorolt jótékony hatása miatt is kedveli az emberiség.

Honnan származik a cékla?

A cékla, más néven céklarépa története több ezer évre nyúlik vissza.

Már i.e. 3000-ben ismerték ezt a Földközi-tenger környékén őshonos salátanövényt. Szívesen fogyasztották az ókori görögök, akik áldozati szerként is használták, de a rómaiak sem vetették meg a céklát.

Európában, mire megszilárdult a kereszténység, a céklát már gyakorlatilag az egész kontinensen ismerték. Termesztését Nagy Károly még külön rendeletben tette kötelezővé a Germán Birodalomban.

Magyarországon a 17. században vált ismertté, a vörös, fehér és sárga változatát is leírták.

A valódi népszerűséget a 19. és a 20. század hozta meg számára.

Napjainkban hazánkban leggyakrabban a vörös gumójú fajtákat termesztik, de találunk aranysárga, fehér és csíkos répatestű céklákat is.

Mi van benne?

A cékla tele van antioxidánsokkal, amelyek védik a sejteket a szabad gyökök támadásától.

A kis gumó és a levelei számos, a szervezet számára nélkülözhetetlen ásványi anyagot, nyomelemet rejtenek magukban, így többek között található bennük: vas, kalcium, magnézium, kálium, szilícium, réz, cink, mangán, kobalt, króm, nikkel és tartalmaznak még jódot és ként is.

A cékla kiváló vitaminforrás, képviselteti magát szinte a komplex B-vitamin család: B1-, B2-, B6-,

B-12, folsav, niacin, biotin, és jelentős a C-vitamin tartalma is. Ezek a vitaminok, ásványi anyagok és mikroelemek nélkülözhetetlenek többek között a haj, a körmök és az idegrendszer számára.

A benne lévő nagy mennyiségű cukor– és pektin ugyancsak jótékonyan hat a szervezetre, védik az erek falait.

A hagyományos cékla jelentős mennyiségben vörös színanyagot, betacianint tartalmaz, amelyről a kutatások bebizonyították tumor-ellenes hatását.

A cékla élettani hatásai

A köztudatban a nitrátok – az arzén elemhez hasonlóan – erősen mérgező vegyületként szerepelnek. Leginkább az ivóvíz nitrát tartalmától félnek az emberek. A talajba nagy mennyiségben a nitrátok emberi tevékenység (műtrágyázás, nem megfelelő állattenyésztés, szennyvíz-szikkasztás) során kerülnek. A vízrendszerek magas nitrát tartalmának elsődleges forrása az intenzíven műtrágyázott területekről származó talaj felszínén elfolyó vizek. Napjainkban a korszerű víztisztító rendszereknek köszönhetően nitrátoktól mentesített ivóvizek kerülhetnek az asztalainkra.

Azt viszont kevesen tudják, hogy miért is jók nekünk a nitrátok?

A leginkább zöldségekkel elfogyasztott nitrátokból szervezetünk nitrogén-monoxidot állít elő, amely testünk számos élettani folyamatát szabályozza. Az erek simaizmainak ellazítása révén tágítja az ereket, ezáltal kitüntetett szerepe van az egészséges szív-és érrendszer fenntartásában, a szívkoszorúér megbetegedések megelőzésében, a krónikus, pangásos szívelégtelenség kivédésében. Javítja az agyi vérkeringést, fontos neurotranszmitter (ingerület átvivő anyag), kiegyensúlyozott légzést biztosít, fokozza a sportteljesítményt. Optimalizálja az immunrendszer működését.

Mindezek felfedezését 1998-ban Nobel-díjjal jutalmazták.

Ha elegendő tudással rendelkezünk a nitrátokról, akkor már nem állunk be a sorba és nem közellenségként tekintünk ezekre a kiváló vegyületekre, hanem olyan jó barátokra, amelyek kiegyensúlyozott, egészséges életünk fennmaradását szolgálják.

Nézzük a kis vörös gumó jótékony hatásait:

  • Nitrátban gazdag, ezért hatásos vérnyomáscsökkentő szer, hiszen tágítja az ereket, így növeli azok átmérőjét
  • Csökkenti a szív- és érrendszeri (kardiovaszkuláris) megbetegedések kialakulásának esélyét (stroke, szívinfarktus)
  • Csökkenti a koleszterinszintet
  • Szilícium-dioxid tartalma miatt segíti a kalcium beépülését, ezáltal csökkenti a csontritkulás kialakulását
  • Gátolja a rákos sejtek szaporodását, alkalmas daganatos betegségek megelőzésére
  • Vérképző, a szervezet számára jól hasznosuló formulában tartalmazza a vasat
  • Szabályozza a sav-bázis egyensúlyt
  • Jelentősen támogatja a máj méregtelenítő, tisztító folyamatait, „kisepregeti” a vastagbélből és a májból a toxinokat
  • Lassítja az időskori demenciát
  • Segít a stressz kezelésében

Gyógyászati felhasználása

  • Hatékony segítséget nyújt vérszegénység esetén
  • Erőteljesen támogatja az immunrendszer munkáját
  • Segíti a máj méregtelenítő folyamatait, hígítja az epét, ezáltal javítja annak elfolyását és így csökkenti a máj terhelését
  • Csökkenti a vérnyomást
  • Javítja a végtagi keringést
  • Segít megőrizni a bél-mikrobiom egyensúlyi állapotát
  • Csökkenti a daganatos elváltozások kialakulásának esélyét
  • Javítja a sejtek anyagcsere folyamatait, ezáltal hatékonyabbá teszi az izommunkát és erősíti az állóképességet, amely sportolóknál különösen fontos, és ami a lényeg: nem doppingszer
  • Optimalizálja a vércukor szintet
  • Segíti a fogyást
  • Folsav tartalma miatt várandósoknak kifejezetten javasolt, a magzati károsodások kivédésére

Lélektani hatása

A triptofán nevű esszenciális aminosavból, – amely megtalálható a céklában – állítja elő szervezetünk a szerotonint, ami az idegsejtek közötti jelátvitelt biztosítja. A szerotonin a test minden részére hatással van, az érzelmektől a motoros funkciókig. Stabilizálja a hangulatot, segíti az alvást, szabályozza az emésztést és a bélműködést, szerepe van a testi – lelki – mentális egyensúly fenntartásában.

Hozzájárul a boldog, nyugodt, koncentrált, érzelmileg stabil élethez.

Mire figyelj, ha céklát eszel?

A cékla ritkán, de érzékeny embereknél kiválthat allergiás reakciókat.

A benne lévő fruktán hasi görcsöket, puffadást, hasmenést okozhat.

Mi az a fruktán?

A fruktán egy élelmi rost, amely leginkább a gabonafélékben (árpa, rozs, búza, tönkölybúza) található, de a céklán túl jelen van az articsókában, a fokhagymában, újhagymában és az almában is.

Ne ijedj meg, a cékla rózsaszínre festheti a vizeletet, ez normális.

Fontos! Aki hajlamos a vesekőképződésre vagy már volt kalcium-oxalát összetételű veseköve, annak a cékla, a magas oxalát tartalma miatt nem javasolt!

Felhasználási javaslat

A céklát számtalan módon fogyaszthatjuk. A vitaminok, az értékes tápanyagok változatlan formában történő megőrzése érdekében legjobb nyersen, a tisztított gumót és/vagy a leveleit önmagában vagy köretnek, salátának elkészítve fogyasztani, de az ízletes püré, céklakrémleves, céklachips is változatossá teszi étrendünket.

Banán, narancs, sárgarépa és az ideillő fűszerek hozzáadásával kiváló turmixot varázsolhatunk belőle.

A nagy nyári melegben jólesik egy adag cékla-fagylalt.

Daganatos betegeknek: sárgarépa+cékla+alma kipréselt leve, reggel éhgyomorra 1.5 dl, kúraszerűen.

A „sepregető” kis vörös csodálatos munkát végez egészségünk, holisztikus egyensúlyunk megőrzése érdekében.

 

Dr. Bártfai Katalin
Gyógyszerész-természetgyógyász
Életmódtanácsadó-és terapeuta
Bioenergetikus
Ayurvédikus babamasszázs oktató

Mobil: +36 30 922 8990
Facebook »