Jól érzed magad a bőrödben? – Tavaszi nagytakarítás testedben, lelkedben

Jól érzed magad a bőrödben? – Tavaszi nagytakarítás testedben, lelkedben

Jól érzed magad a bőrödben? – Tavaszi nagytakarítás testedben, lelkedben című webkonferenciával  indította a februárt az Építsd az Életed Egészség Kör.

Tavasz a megújulás évszaka. A hosszú, sötét, hideg téli hónapok után a tavasz új életet lehel a természetbe. Hosszabbodnak a nappalok, felpattannak a rügyek, kinyílnak az első virágok és előbújnak téli álmukból az ébredő állatok is. Tavasszal örömében még a kígyó is kibújik a bőréből.

Az online előadás a böjt rövid történeti áttekintésével kezdődött, megnéztük, honnan ered a böjtölés.

Böjt: több ezer éves vallásos hagyomány

A böjtölést évezredek óta alkalmazzák a betegségek gyógyítására, az erőnlét javítására, az életenergia áramoltatására, a szellem tisztántartására, a lélek emelésére. Megtalálható az egyiptomi ősi történelmi szokásokban, az ősi mongoloknál, a perzsák beavatási szertartásainak előkészületeiben és a japánok is különleges templomokban heteken át böjtöltek. Az ókori görög filozófiai iskolák a szellem megtisztulását remélték a böjttől. A buddhizmus, a hinduizmus mellett a keresztény egyházi hagyományokban is találkozunk a böjt jelentőségével. A keresztény nagyböjt mellett a másik legismertebb vallási eredetű böjtölés a Ramadan. Az iszlám hit szerint a Ramadan hónap a béke és a szellemi megtisztulás időszaka.

Szükség van-e méregtelenítésre?

Ugye Te sem szeretnél szeméthegyek között élni? A háztartási hulladékot hétről-hétre elviszi a kukás autó, tisztán tartva ezzel külső környezetünket.

Szervezetünkben a belső folyamatok révén, valamint a külső mérgek (élelmiszerek adalékanyagai, talaj/légszennyezés, vegyszerek, növényvédő szerek stb.) miatt folyamatosan termelődnek salakanyagok. Ezek egy részét megnövekedett anyagcsere folyamatok révén szervezetünk újra feldolgozza, más részét a „szemetesbe” dobja, vagyis a kiválasztó szerveken keresztül igyekszik eltávolítani magából, vagy amit nem tud kiválasztani, azt salakként lerakja a szövetállományban. A szöveteinkben felszaporodott toxinok (méreganyagok), a megnövekedett salak következtében szervezetünkben kóros folyamatok generálódnak, testünk nehézkessé, tisztátalanná válik, ami számos betegség forrásaként szolgálhat. Egészségünk megőrzése érdekében elengedhetetlen a belső környezetünk tisztán tartása is.

Hogyan csináld?

Segíts a takarításban. Tehermentesítsd a májad, a veséd, a tüdőd, figyelj a normális bélműködésedre, védd és ápold vegyszermentes kozmetikumokkal a bőröd.

Számos tisztítókúra, méregtelenítő terápia terjedt el a köztudatban, melyek közül néhányat az előadásomban ismertettem.

Több, mint 5000 éves indiai filozófiai rendszer az ayurvéda, melyen belül a panchakarma a test megfiatalító tisztítását, a mérgek 5-féle kezeléssel történő eltávolítását, a szöveti újjáépítés támogatását jelenti. Az ayurvéda rámutat arra a tényre, hogy a test a lélek tudathordozó eszköze, kiemeli a test-lélek-szellem egységének fontosságát, mely a tökéletes egészség záloga. Testtípusnak megfelelő kezelést alkalmaz. Nagy hangsúlyt fektet a megelőzésre.

Ezt követően előadásomban a fitoterápiából merítettem és ismertettem számos, a szervezet megtisztításában hatékony gyógynövényt, kiválasztó szervekre lebontva. Beszéltem a kiegészítő módszerekről, mint például a béltisztítás, májpakolás, mozgás-és légzőgyakorlatok, száraz testledörzsölés jelentőségéről.

A fizikai (testi) szintű méregtelenítéssel egyidejűleg fontos a tudat megtisztítása, a lelki mérgek elengedése. A tudati, lelki tisztítófolyamatokat támogató technikák közül többek között az imaginációról, a relaxációról, meditációról, az autogén tréningről, a szimbólumterápiáról beszéltünk.

Ezt követően megvizsgáltuk a méregtelenítés szerepét az egészségmegőrzésben.

Melyiket válasszam?

Az egészségjavító technikák, receptek tárháza széles spektrumon mozog.

Azt válaszd, amelyik belefér most az életedbe.

Vágj bele egyedül vagy hiteles szakember segítségével.

Köszöntsd fitten, vidáman a megújulás évszakát, a tavaszt.

 

 

Részletek a webkonferenciából:

A böjt egy helyreállítási folyamat testi – lelki – szellemi szinten, mély lelki oldódás, az önismeret útja:

 

Külső környezetünk tisztántartása mellett elengedhetetlen a belső környezetünk védelme, a salakanyagoktól való megtisztítása:

 

A méregtelenítés a toxinok (mérgek) szervezetből való eltávolítása különböző technikák segítségével:

 

A több, mint 5000 éves ayurvéda alkalmazza a test megfiatalító tisztítását, a panchakarmát, mely a szövetek újraépítésének támogatása mellett nagy hangsúlyt fektet a tudat és a lélek tisztítására is:

 

Természeti kincseinkre, a gyógynövényekre mindig számíthatunk. Hatékony segítséget jelentenek a tavaszi megújulás időszakában is:

 

A testi méregtelenítés mellett fontos a tudat megtisztítása és a lélek emelése. A méregtelenítés lényege: visszatalálni önmagunkhoz, visszatalálni a felsőbbrendű énünkhöz:

 

Melyiket válaszd? Azt, amelyik belefér most az életedbe. Vágj bele egyedül vagy hiteles szakember segítségével:

 

„A természet újra és újra megmutatja az erejét hiszen az Univerzumban olyan hatalmas erők működnek, amiket esélyünk sincs befolyásolni.”

 

 

Dr. Bártfai Katalin
Gyógyszerész-természetgyógyász
Életmódtanácsadó-és terapeuta
Bioenergetikus
Ayurvédikus babamasszázs oktató

Mobil: +36 30 922 8990
Facebook »