Migrénmentes napok – boldog pillanatok

Migrénmentes napok – boldog pillanatok

Migrénmentes napok – boldog pillanatok címmel rendezte meg áprilisi webkonferenciáját az Építsd az Életed Egészségkör. 

A migrén nagyon gyakori elváltozás, amely leginkább a 20-40 év közötti nőket érinti. Minden harmadik hölgy migrénes fejfájással küzd ebben a korosztályban. A fejfájás az egyik leggyakoribb panasz az orvosi rendelőben, élete során szinte mindenki találkozik vele.

“A fejfájás olyan gyakori dolog, hogy az a csoda, ha valakinek nincs.”
Pápai Páriz Ferenc (1695.)

A webkonferencián előadásomban beszéltem a fejfájás történetéről, a fejfájások általános jellemzőiről és típusairól, a migrén és a táplálkozás kapcsolatáról. A migrén prevencióra, nem gyógyszeres kezelésére adott javaslataimmal zártam a webináriumot.

A fejfájás története

A fejfájás ősidők óta ismert, egyidős az emberiséggel. A neolitikumban (újkőkorszak – i.e. 6000-2500) már ismerték és alkalmazták a trepanációt (koponyalékelést) az ártó szellemek testből való kiűzésére, amelyek a fájdalmat okozták az akkori nézet szerint. A későbbi időkben különféle borogatásokat, mérgező növényeket és vegyületeket, valamint egyéb módszereket alkalmaztak fájdalomcsillapításra.

William H. Thompson (1884.) vizsgálta és hatásosnak találta az anyarozs kivonatát a migrénre, és ezzel megvetette a modern migrénterápia alapjait. 1920-ban Arthur Stoll izolálta először az anyarozs hatóanyagát, az ergotamint (anyarozs-alkaloid). Az ergotamin hatásmechanizmusának felfedezése újabb gyógyszerek, a triptánok kifejlesztéséhez vezetett. A triptánok napjainkban is alkalmazott gyógyszerhatóanyagok. 

A fejfájások általános jellemzői

A Föld lakosságából 1 milliárd embert érint, ez a 3. leggyakoribb betegség és 50 éves kor alatt a leggyakoribb neurológiai kórkép. A betegek 90 %-ának a családjában is megtalálható.

A fejfájások típusai 

 1. Elsődleges (primer) fejfájás
  A fejfájósok 90 %-ánál primer fejfájás diagnosztizálható. Strukturálisan ép idegrendszerben alakul ki, egyéb betegség nincs a háttérben. Maga a fejfájás a betegség, ezért önálló fejfájásként is említik. Visszatérő rohamokkal jár.
 1. Másodlagos (secunder) fejfájás
  Más betegség kísérő tüneteként jelenik meg (pl. magas vérnyomás, szemészeti betegségek, egyes gyulladásos betegségek, emésztőrendszeri elváltozások, agydaganatok, stb.). Tüneti fejfájásnak is nevezik. Diagnosztizálása, kezelése neurológusi feladat, egyéb szakorvosi vizsgálatok, labordiagnosztika, valamint képalkotó eljárások bevonásával.

Elsődleges (primer) fejfájás típusai:

⁕ tenziós fejfájás

⁕ migrén

⁕ cluster fejfájás

⁕ egyéb fejfájás

Tenziós fejfájás jellemzői:

Típusosan kétoldali, tompa, nyomó, szorító, abroncs-szerű fájdalommal jár. Néhány perctől napokig tarthat, a kimerültség, stresszhelyzet fokozza a fájdalmat. A munkaképességet általában nem gátolja.

A gyakoriságtól függően epizodikus vagy krónikus tenziós fejfájásról beszélünk.

Migrén jellemzői:

Nőknél 3x gyakoribb (20-40 év között), rohamszerűen kezdődő, féloldali, erős, lüktető, görcsös fájdalom, amit a fizikai megerőltetés fokoz. Halántéktájékra, homloktájra vagy a szem környékére korlátozódik. Jellemző a fotofóbia, a fonofóbia, gyakori az émelygés, hányinger, hányás.

A munkaképességet gátolja, melynek gazdasági kihatásai is vannak. Pihenéskor, sötét környezetben javul a beteg állapota.

Neked is fájt már úgy a fejed, mintha hirtelen forgószél csapott volna le rád?

Érezted már azt, hogy amikor lüktető, nyilalló fejfájás gyötör, akkor legszívesebben elbújnál egy sötét szobában, egyedül?

Nem kell ilyen kínokkal együtt élned.

Ha szeretnéd

 • Visszaállítani tested egyensúlyi állapotát,
 • Megismerni, hogy esetleges egészségi elváltozásaid mögött milyen oki folyamatok húzódnak meg,
 • Megfelelő életmód kialakításával növelni energia szintedet,
 • Megtapasztalni a valódi testi-lelki harmóniát,
 • Kicsattanó egészségben eltölteni napjaidat,

akkor jó helyen jársz.

A holisztikus szemléletű életviteli konzultáción személyedre alakított javaslatokat, megoldási lehetőségeket kapsz egészséged megőrzése, menedzselése érdekében, és mindezt természetes módszerekkel. A konzultáció kétféle módon is elérhető: személyesen és online, mindkettő egy jó hangulatú, baráti beszélgetésbe szőve.

A webkonferencián beszéltem az elsődleges (primer) fejfájások további csoportjairól.

Cluster fejfájás jellemzői:

Az egyik legnagyobb emberi kín. A szülési fájdalomnál, a vesegörcs által kiváltott fájdalomnál, a csonttörést követő fájdalomnál erősebb.

Fiatal, 30 év körüli, általában markáns arcú férfiak szenvednek tőle, nőknél ritka. Szigorúan féloldali, mindig azonos oldali rohamok jellemzik, az érintett régió a homloktájék, halántéktájék, de főleg a szem környéke. A roham 15 –180 percig tart, óramű pontosan érkezik, leggyakrabban éjszaka.

Kísérő tünetei a könnyezés, szem bevérzése, lógó szemhéj, szemhéj ödéma, orrfolyás, orrdugulás, kipirosodás/elsápadás, nyugtalanság, nem tud egy helyben maradni, fotofóbia, fonofóbia, fokozott verejtékezés, elsősorban az arc és a homlok izzadása. Egészségügyi oxigén gáz belégzése 70% hatékonysággal javít a beteg állapotán.

Egyéb, ritka fejfájások

Ebbe a csoportba a köhögéshez, fizikai erőkifejtéshez, valamint szexuális aktivitáshoz társuló fejfájások tartoznak.

Tapasztaltad már, hogy

 • Vannak olyan ételek, amik kiváltják nálad a migrénes rohamot?
 • Akár egy szelet csokoládétól is megfájdul a fejed?

Gondoltad volna, hogy egy adag fagylalt is provokálhat migrénes rohamot?

Az életviteli konzultáción elemezzük a migrén és a táplálkozás szoros kapcsolatát, átbeszéljük az egyéni szokásokat, összefüggéseket és a lehetséges változtatási utakat.

Előadásomban ismertettem a migrént kiváltó faktorok hosszú sorát.

Ezt követően felvázoltam a természetes megoldási lehetőségeket és javaslatokat adtam olyan könnyen elsajátítható technikák alkalmazására, amelyekkel gyógyszer nélkül, hatékonyan megelőzhető vagy a már kialakult migrénes tünetek jól kezelhetők.

A „2022. év gyógynövénye” címet elnyert, a nők teájaként ismert és ősidők óta gyógyításra eredményesen használt csodálatos természeti kincsünk, a Közönséges cickafark (Achillea millefolium) tulajdonságairól, gyógyászati felhasználásáról beszéltem részletesen, ezzel zárva előadásomat.

Migrénmentes, boldog életet kívánok mindenkinek.

A webkonferencia felvétele:

 

Dr. Bártfai Katalin
Gyógyszerész-természetgyógyász
Életmódtanácsadó-és terapeuta
Bioenergetikus
Ayurvédikus babamasszázs oktató

Mobil: +36 30 922 8990
Facebook »