Hogyan lehet egy „süni” az immunrendszer támogatója?

Hogyan lehet egy „süni” az immunrendszer támogatója?

Észak-Amerika őslakosai már évszázadok óta ismerték ezt a „sünit” és használták gyógyító erejét.

Mi ez a „süni”, honnan az elnevezés?

A kasvirág (Echinacea) fajok latin neve a görög „echinos”, sündisznó szóból származik, mert a virágzat közepe összegömbölyödött sündisznóra hasonlít.

Népies elnevezése: kúpvirág.

A növények gyógyászati célú felhasználását az amerikai telepesek az őslakos indiánoktól vették át, akik a különféle fertőzések által okozott betegségek kezelésére alkalmazták. A gyökérből készült meleg borogatással bőrsérüléseket gyógyítottak, teáját belsőleg itatták.

Az 1930-as években megpróbálkoztak a kasvirág fajok európai termesztésével, aminek eredményeként elsőnek a bíbor kasvirágot (Echinacea purpurea) sikerült meghonosítani. A több ismert kasvirág faj közül napjainkban a bíbor kasvirág mellett a keskenylevelű kasvirágot (E. angustifolia) és az erre nagyon hasonlító halvány kasvirágot (E. pallida) alkalmazzák, melyek szintén az őszirózsafélék (Asteracea) növénycsalád tagjai.

Mi van benne?

A gyógyászati célra szánt készítmények alapját leginkább a bíbor kasvirág (E. purpurea) szolgáltatja. Az Európai Gyógyszerkönyvben a bíbor kasvirág gyökere (E.purpureae radix) és a teljes föld feletti rész (E.purpureae herba) egyaránt hivatalos.

A gyökér és a virágzó hajtás értékes hatóanyagokat tartalmaz, többek között flavonoidokat, poliszacharidokat, illóolajokat, alkil-amidokat, cikóriasavat, melanint. Ezek a vegyületek jelentős szerepet töltenek be a szervezet immunerősítésében, az egészség fenntartásában.

Bizonyítékokon alapuló hatás

Az egyes kasvirág fajok humán hatásosságának bizonyítására számos randomizált, kettős vak, placebo-kontrollált vizsgálatot végeztek, amelyek bizonyították, hogy a kasvirág kivonat felső légúti fertőzésekben jelentősen csökkenti a gyógyulás idejét. A készítmények leginkább akkor hatásosak, ha alkalmazásukat már a megbetegedés elején megkezdik.

Gyógyászati felhasználása

A gyógyászati célra leginkább alkalmazott bíbor kasvirágot régebben immunstimulánsnak nevezték, ma a növény immunmodulátor hatásáról beszélünk, mert hatóanyagai az immunrendszer szabályozásában, működésében játszanak szerepet.

Lélektani hatás

A kasvirág, mint belső méregtelenítő, támogatja gondolataink, érzelmeink letisztulását, indulataink visszafogását. Segíti a belső békénk, harmóniánk megteremtését, támogatást nyújt holisztikus egyensúlyunk megőrzéséhez, visszaállításához.

A gyógynövény kivonatát hatékonyan alkalmazzák:

 • a megfázás és influenza tüneteinek enyhítésére
 • betegségek megelőzésére
 • felső légúti-, valamint húgyúti fertőzések kezelésére

A vizsgálatok kimutatták antibakteriális és antivirális (vírusellenes) hatását.

Hatóanyagai között gyulladáscsökkentő aktivitással rendelkező vegyületek is találhatók, így sikerrel alkalmazzák külsőleg:

 • gyulladásos bőrbetegségek
 • sebek
 • ekcéma
 • bizonyos égési sérülések
 • visszérgyulladás következtében kialakult fekélyes láb kezelésére.

Mire kell figyelni a kasvirág készítmények alkalmazásakor?

 • Immunszupresszív (immunrendszer működését gátló) terápia esetén (pl. szerv transzplantáció) ellenjavallt
 • krónikus progresszív betegségek fennállásakor ellenjavallt (pl. szklerozis multiplex, leukémia, TBC, HIV-fertőzés)
 • Várandósoknál és szoptatás idején való alkalmazáskor kevés vizsgálati anyag áll rendelkezésre, ezért ezen állapotokban nem javasolt
 • Fennáll a keresztallergia kialakulásának eshetősége a fészkesvirágzatúak rendjébe, az őszirózsafélék (Asteracea) növénycsaládhoz tartozó fajok között
 • Aki allergiás például a kamillára vagy a körömvirágra, árnikára, gyermekláncfűre, számíthat rá, hogy valamely kasvirág készítmény alkalmazásakor allergiás reakció jelentkezhet. Napjaink konyhaművészetében népszerű articsóka – szintén a fenti növénycsalád tagja – virágzatát, a nem kinyílt bimbót használják fel, azonban nagyon ritkán alakul ki vele szemben allergia. Nem meglepő, hiszen az allergén kémiai vegyület nagyobb mennyiségben a levélben található.

Felhasználási javaslat

A gyógynövényből forrázatot készítünk.

Az egyszeri adag elkészítése:

1 evőkanál (kb.2-3 g) bíbor kasvirág szárított hajtását leöntünk 1 csésze (kb.2-3 dl) forró vízzel, majd 10-20 perc állás után szűrjük.

Figyelem! A gyógyteák elkészítésekor semmilyen fém eszközt (szűrő, kanál) ne használjunk! Kiváló bambusz szűrőket lehet beszerezni a kereskedelemben.

A kellemes ízű, a szervezetünk ellenálló képességét támogató csodálatos bíbor kasvirág, méltán érdemelte ki a „2020. év gyógynövénye” címet.

Kellemes teázást, jó egészséget Mindenkinek.

 

Dr. Bártfai Katalin
Gyógyszerész-természetgyógyász
Életmódtanácsadó-és terapeuta
Bioenergetikus
Ayurvédikus babamasszázs oktató

Mobil: +36 30 922 8990
Facebook »